Mare atenție dacă ai telefon Android: acest virus îți fură toate parolele și e extrem de periculos

de: Ciprian Ioana
27 04. 2021

Experții avertizează asupra unui virus de tip malware, care poate fura parolele utilizatorilor de Android. Iată ce trebuie să știi.

Experții avertizează asupra răspândirii rapide a unui mesaj de tip text care îți poate fura toate parolele și-i vizează pe utilizatorii de Android. E vorba de un mesaj care poate arăta ca unul trimis de la o firmă de curierat, dar e de fapt un virus de tip malware.

Odată deschis, utilizatorii ajung în situația în care cred că instalează o aplicație de tip tracking, pentru a verifica statusul comenzii. E vorba, de fapt, de un virus malware denumit de experți FluBot.

Virusul care-ți fură parolele din Android

Odată ajuns în dispozitivul Android, virusul preia controlul asupra lui și poate spiona totul, inclusiv parolele și datele bancare. Și Vodafone a trimis un semnal de avertisment și a atras atenția că milioane de astfel de mesaje-text au fost deja trimise.


Dacă ești utilizator Android, ar fi bine să ai mare grijă la ce instalezi în telefon și să nu fii păcălit de mesajul-text, care pare să vină din partea unei firme de curierat, dar e de fapt un virus de tip malware. Virusul e cu atât mai periculos cât poate infecta rapid multe dispozitive.

Odată instalat în telefon, el trimite mesaje similare și la alte contacte din lista ta. Și atunci gradul de transmisibilitate e extrem de mare.

E bine de știut că, de regulă, Android nu permite instalarea de aplicații de la terți, aplicații care nu-s verificate. Doar că virusul e atât de deștept încât ajunge să evite asta. Odată ce un telefon e infectat, virusul fură parolele, datele bancare și alte informații sensibile din respectivul dispozitiv.

FluBot urmărește apoi să atace și telefoanele Android ale celor din lista ta de contacte.

Din nefericire, nu prea ai ce să faci dacă un asemenea virus ți-a infectat dispozitivul cu Android. Cea mai bună metodă e să te ferești și, dacă totuși ți se întâmplă, atunci poți apela la metoda de a reseta telefonul la setările din fabrică. Dacă ai soluții de back-up, atunci nu pierzi tot din telefon.